Kenmerkend voor Staphorst en Rouveen zijn de vele monumentale boerderijen met de bekende blauwe en groene kleuren. Buiten de bebouwde kom kan de bezoeker genieten van het karakteristieke slagenlandschap of van een wandeling door de prachtige boswachterij Staphorst of door het schitterende Reestdal bij IJhorst.
 
De Staphorstdagen vormen een extra aanleiding voor een bezoek. Dan laten wij u zien dat de traditie van de Staphorster cultuur en het moderne snelle leven heel goed samen gaan. De bezoeker komt even op adem bij de sfeer van het met de hand maaien en dorsen van de rogge, oude ambachten, zoals het vlechten van eendenkorven, strohakselen, touwdraaien, het harden van de zeis of zende, enz.), die worden gedemonstreerd bij een originele Staphorster boerderij.
 
Op de minisnuffelmarkt, de kinderrommelmarkt of de grote braderie (op de derde dag) heerst een gezellige drukte en vindt ieder wel iets van zijn of haar gading. Op de eerste Staphorstdag komen schilders van heinde en ver naar Staphorst om hun artistieke impressies over Staphorst aan het doek toe te vertrouwen. Op het erf van de museumboerderij wordt ’s middags de kleurrijke klederdracht gepresenteerd www.museumboerderijstaphorst.nl In "de Bron” (Churchilllaan 2) wordt onder het motto "Zingend in de Zomer” een sing in gehouden en op de avond van de 3e Staphorstdag een orgelconcert. Op meerdere locaties zijn exposities van kunst, foto’s en schilderijen te zien en wordt het bekende Staphorster stipwerk gedemonstreerd.
 
Ook ’s avonds worden er op het marktplein diverse activiteiten georganiseerd. Verder is een bezoek aan de molen "De Leijen” de moeite waard. Of een bezoek aan de Veldschuur in het natuurgebied de Olde Maten (in de driehoek Rouveen – Hasselt – Zwartsluis), waar tijdens de Staphorstdagen ook bijzondere activiteiten plaats vinden. Heeft Staphorst de bezoeker altijd al veel te bieden, tijdens de drie Staphorstdagen doen we er een schepje bovenop. De inwoners zijn hartelijk en vriendelijk en vaak bereid u alles te vertellen over hun dorp.
 
U bent altijd van harte welkom.
Bestuur Stichting Staphorst
 
Kom en beleef Staphorst !!!